Bezárta kapuit a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok

A házigazda Kaposvári Egyetem és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Ebben az évben a kiállítást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg. A megnyitóünnepség után került sor Kozma Ferenc szobrának felavatására. Minden év szeptemberében a magyar állattenyésztés színe-java érkezik Kaposvárra. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak a Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A számos szakmai- és közönségprogram idén több mint 20 ezer látogatót vonzott a Pannon Lovasakadémia területére, ahol több infrastrukturális fejlesztés történt. Megújult a tejelő pavilon, új fedett boxokban kerültek elhelyezésre a lovak és új helyszínre került a vadas bemutató is.

KAN 2017 bestof 004

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében tartották a Húsmarha-tenyésztési fórumot, a XXIV. Szent Mihály-napi juhtenyésztési fórumot és az Állattartás Gépesítése című konferenciát. Idén ismét Kaposvárra várták a takarmányozási szakembereket, hiszen megrendezésre került a 25 éves jubileumát ünneplő Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, melynek témája ezúttal az alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban volt. A felsorolt szakmai rendezvényeken több, mint 500 szakember regisztrálta magát.

A kiállítás nyitónapján került sor a Felsőoktatási Intézmények gazdászversenyének döntőjére. Az abszolút győztes a Debreceni Egyetem csapata lett, tagjai Balogh Tamás, Czoller Rebeka és Mészáros Barna Péter, ők vihették el a Földművelésügyi Minisztérium fődíját, egy külföldi kiállításon való részvétel lehetőségét.

KAN 2017 lotenyesztesi napok 002

Már nyolcadik alkalommal a kiállítás társrendezvénye a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben valódi színfoltja az eseménynek. Neszményi Zsolt kormánymegbízott megnyitójában Somogy megye vadászati értékeit hangsúlyozta, a résztvevők pedig – a lőtt vad tiszteletére – Hubertus misén is részt vehettek. Kemény Dénes, a főzőverseny zsűrielnöke értékelésében szólt a verseny dinamikus fejlődéséről és a gasztronómiai kultúrában betöltött szerepéről. A 13 főzőcsapat közül idén a Somogy Megyei Vadász Szövetség Tökös Ötös csapata győzött, a különdíjat pedig a Somogy Megyei Vadászhölgyek Klubja kapta.

Ebben az évben először a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretébe illeszkedett a II. Magyar Lótenyésztési Napok. A történelmi lófajtáink népszerűsítésére szolgáló rendezvényen több mint 200 ló és közel 500 lovas vett részt. Az MLOSZ Kupa kettes fogathajtó versenyén 32 fogat közül a győztes Szabó Roland lett. A 130 centiméteres Magyar Ló Kupa kétfordulós versenyszám volt, a két pálya eredménye alapján első helyen gyors és dupla nullás hibabiztos lovaglással Kotroczó Róbert győzött, s ő bizonyult a legjobbnak a természetes akadályokkal tarkított 120 centiméteres derby versenyszámban is. A fiatal lovas kategóriában a díjugratást Szőlősi Gréta nyerte, a fiatal ló kategóriában pedig Gulyás Benedek remekelt Furioso-27 Mendel lovával.

KAN 2017 bestof 044

A fedeles lovardában tartott közönségprogramok között volt ménparádé, magyar hidegvérű lovak fogatbemutatója, huculpóló, rönkhúzó bemutató és lovastorna is. Ugyanitt Kappel Edit szabadonidomító és az állami ménesek fogatkarusszel-bemutatóját is élvezhették a nézők.

A kiállítás közönségprogramjában idén is látható volt a több mint százéves tradícióval rendelkező, rendkívül látványos STIHL® TIMBERSPORTS® Series fakitermelő bemutató.

A gyerekek nagy örömére volt Gazdaudvar, ahol krumplit ültethettek, veteményezhettek, állatokat etethettek, kis időre megismerhették a vidéki életformát. A nyuszi simogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújtott élvezetes időtöltést.

KAN 2017 dijatado 032

A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon a kulturális programok között fellépett a Somogy néptáncegyüttes, a Juhos együttes, a Zselic Táncegyüttes és a Somogyi Aprók. A Kaposvári Egyetem diákjai művészeti előadással szórakoztatták a közönséget, a Pedagógiai Kar pedig színes családi napot szervezett, amelyen tehetség-tanácsadást nyújtottak az érdeklődőknek.

Állattenyésztési kiállításként nem maradhattak el a tenyészállat-showbírálatok, a fajtabemutatók, a fejési és nyírási bemutatók, valamint a felvezetők ügyességi versenye. Ez utóbbin 16-an álltak rajthoz, az első helyezett Kollár Károly, a Borjádi Mg. Zrt. műszakvezetője lett.

A gyerekek tejfogyasztásának ösztönzésére a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács egy különleges tejkamiont hozott a kiállításra. Ebben az érdeklődő gyerekek megismerték a tejtermelést, -kezelést, -feldolgozást, valamint a tej beltartalmi és egészségügyi értékeit. A cél az volt, hogy a fiatalok megismerjék a kiváló magyar tejtermékeket, és felnőttként is azt keressék.

A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok számokban: 200 kiállító, 20 000 látogató, 1000 tenyészállat és 4 szakmai konferencia.

Facebook oldalunk

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.Magyar Mezőgazdaság Kft.Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Pannon LovasakadémiaMagyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfai SzarvasfarmKaposvárNemzeti Agrárgazdasági KamaraSomogyi Helyi Termék EgyesületDél-dunántúli Regionális Élelmiszer és Innovációs KlaszterMAGRO.HUSomogy HírlapAgroinform
© 2021 Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem • KÁN – Kaposvári Állattenyésztési Napok • Minden jog fenntartva!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat