Siker volt a kaposvári kiállítás

Véget ért a háromnapos agrárseregszemle Kaposváron. A IX. Kaposvári Állattenyésztési Napok a Dunántúl legnagyobb és országosan is meghatározó kiállítása ebben az évben mintegy 800 tenyészállatot, 200 kiállítót és több, mint 25 ezer látogatót vonzott Kaposvárra. A Kaposvári Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénye három napon át gazdag szakmai-és közönségprogrammal várta az érdeklődőket.

A kiállítás élő állatokból alkotta képpel fogadta péntek reggel az érkezőket. A lenyűgöző látványt tovább fokozta, hogy hagyományosan itt fogadták egyetemi polgárrá a Kaposvári Egyetem lovas BSc-képzés hallgatóit. Idén harmincan kezdik meg tanulmányaikat az országban egyedülálló lovassport ágazatmérnök szakon. A megnyitó ünnepség részvevői gratulációjukat fejezték ki a Lovasakadémia fiatal sportolójának és edzőjének, Bence Balázsnak és Villányi Krisztinának azért, hogy a közelmúltban Aachenben megrendezett felnőtt lovastorna EB-n az előkelő nyolcadik helyet szerezték meg.

KAN 2015 01

A rendezvény három napja alatt 8 konferencia helyszíne volt a Kaposvári Egyetem. Az ideális infrasrtukturális háttér miatt egyszerre több előadóban is folytak a rendezvények. A szervezők örömére nagy volt az érdeklődés mindenhol. Közel kétszáz szakember volt kíváncsi a Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium előadásaira csakúgy, mint a Bonafarm Csoport szakmai napjára. A gépes konferencián csak pótszékekkel tudták enyhíteni a zsúfoltságot. A XXII. Juhtenyésztési fórumon szinte már hagyományos a százat meghaladó résztvevők száma, és ugyanez mondható el a húsmarha tenyésztési fórumról is. Ezúttal sor került egy új húsmarha fajta bemutatására is, az ausztrál Murray Grey fajta ismertetése során arra kerestek választ az előadók, hogy a klímaváltozás hatásai miként érintik ezt a fajtát.

KAN 2015 02

Ismét nagy népszerűségnek örvendett a STHIL Timbersports bemutató, amelyen több nemzetközi versenyszámot láthatták az érdeklődők.

Szintén hagyomány, hogy az agrár-felsőoktatási intézmények hallgatói országos gazdászversenyen találkoznak Kaposváron. Szakmai és gyakorlati tudásáról hat háromfős csapat adott számot, az idén a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Karának hallgatói vihették haza a vándorkupát.

KAN 2015 03

Az állattenyésztési kiállításon kiemelt program a tenyészállat-bírálat és fajtabemutató, a fejési és nyírási bemutató, valamint a felvezetők ügyességi versenye.

A hagyományok sorában szerepel Kaposváron a zsúfolásig megtelt fedeles lovardában rendezett lovas közönségprogram, ez így volt ebben az évben is. A Pannon Lovasakadémia lovasai tartottak díjugrató versenyt, díjlovaglást, lovastorna bemutatót és military lovaglást. A melegvérű és hidegvérű fogatok gáláját mindig nagy lelkesedéssel fogadják a nézők. Különlegesség volt a hidegvérű lovak idomítási bemutatója és lovaglása is. Fröschl Viktor western bemutatója után a Camelot kutya egyesület szervezésében láthattak a nézők kutyashowt. Idén a lovasprogram kibővült egy Hajts és vezess versennyel, amelyen a fogathajtók a bakról a kormány mögé ültek, és mindkét számban megmutathatták tudásukat.

KAN 2015 04

A kiállítás egyik kiemelkedő közönségprogramja volt a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap, ami színvonalas kultúrprogrammal egészült ki. A vadaspark területén felállított színpadon – a vadászhagyományokhoz híven – a lőtt vad tiszteletadásával, Hubertus-misével és vadászkürt-bemutatóval indult a program. A Somogy-megyei Vadászok Szövetségének fővadásza, Kemenszky Péter, aki egyben az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei szervezetének titkára is, néhány szóban összefoglalta a megye vadgazdálkodását. A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelének felolvasásával kezdődött. A vadhús-fogyasztást népszerűsítették a szervezők a vadfőző bajnokságon, ahol 8 háromfős csapat versenyzett. Az alapanyagot – a kockázott szarvashúst az egyetem Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontja biztosította. A zsűri értékelése alapján ebben az évben a Somogyi Vadászhölgyek Klubja bizonyult a legjobbnak. A szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. vadraguja az előkelő harmadik helyet szerezte meg. Az OMÉK-nagykövet Horváth Tihamér étke a zsűri különdíját kapta.

KAN 2015 05

A vadaspark színpadán a főzőverseny ideje alatt fellépett a Hajdina Egyesület, a Somogyi, a Juhos Együttes, a Kis-Balaton Táncegyüttes és a Mongoose Limit Együttes. Vasárnap a Zselic Táncegyüttest, a Maniac Brass Brand és a Megarox együttes szórakoztatta a közönséget, és nagy sikert aratott a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara. A gyerekeknek – a pedagógiai kar segítségével – igazi színes programokat kínáltak: gyöngyöt fűztek, arcot festettek, filcet hajtogattak vagy állatos matricákat készítettek a kicsik és nagyok egyaránt.

A IX. Kaposvári Állattenyésztési Napokra kibővült a Gazda-udvar, amely a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola segítségével valósult meg. A vidéki életmódot bemutató és megismertető oktató épületben bemutatásra kerültek a háztáji állatok, a régi mezőgazdasági használati eszközök, a szántóföldi növények, a kertészeti blokkban palánták és gyümölcsfák, valamint ezek termései is. Akinek kedve volt, kukoricát darálhatott, próbafejést végezhetett, kutyát sétáltathatott, de ügyességi vetélkedőkön is részt vehetett. Nagy sikert aratott az egyik újdonság, az íjászat, ahogy a gémeskút vagy a népes baromfiudvar is. A Gazda-udvarral nem titkolt célja volt a szervezőknek, hogy újra felelevenítsék a vidéki életmód szépségeit, megőrizzék hagyományait és megszerettessék a gazdálkodást a jövő generációjával.

KAN 2015 06

A kiállítás területén egy külön blokkban mutatkoztak be a mezőgazdasági gépek és berendezések, elsősorban az állattenyésztést kiszolgáló gépek voltak megtalálhatók. Nagy érdeklődés mellett folytak az üzleti tárgyalások, amelyek közül nem egy vásárlással zárult.

A Pannon Lovasakadémia dolgozói ingyenes lovagoltatásra invitálták a bátor vállalkozókat. Az „alkalmi” lovasok azonban előbb megdolgoztak azért, hogy lóhátra üljenek. Némi pataápolás, lóápolás után ülhettek fel a lovak hátára.

Az időjárás is kegyes volt, hiszen némi csapadék után kiderült az ég, ami hozzájárult a IX. Kaposvári Állattenyésztési Napok jó hangulatához és magas látogatottsághoz.

A kiállítóknak és a látogatóknak köszönjük a részvételt, viszontlátásra 2016-ban, a jubileumi, 10. Kaposvári Állattenyésztési Napokon!

A rendezvényt támogatta: nka logo fekete

Facebook oldalunk

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.Magyar Mezőgazdaság Kft.Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Pannon LovasakadémiaMagyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfai SzarvasfarmKaposvárNemzeti Agrárgazdasági KamaraSomogyi Helyi Termék EgyesületDél-dunántúli Regionális Élelmiszer és Innovációs KlaszterMAGRO.HUSomogy HírlapAgroinform
© 2021 Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem • KÁN – Kaposvári Állattenyésztési Napok • Minden jog fenntartva!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat