Új lovasképzés Kaposváron!

Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök BSc

A hazai lovas képzés palettáján régi hiányt pótol a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának új alapszakja, amely 2014 szeptemberében indul, Magyarországon elsőként. A “Lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök” BSc szak a „Kincsem” Nemzeti Lovas Programban megfogalmazott igények és célkitűzések megvalósítását szolgálja. Olyan önálló agrármérnöki alapszak tehát, mely az állattenyésztési, növénytermesztés és élelmiszer-előállítási ismereteken túl a lóval kapcsolatos tudományterületekre is fókuszál. A képzés – a BSc szakok alapcélkitűzéseiből adódóan – gyakorlatorientált, és a lovas társadalom szakemberhiányát hivatott pótolni, hozzájárulva a hazai lovas kultúra fejlődéséhez. Az induló képzés a maga nemében azért is egyedülálló, mert a háttérként szolgáló infrastruktúra országos szinten is páratlan, az oktatói gárda döntő hányada aktív kutató és egyúttal tudományos műhelyt tart fenn.

A képzésben részt vevő hallgatók az első két szemeszterben alapozó tárgyakat tanulnak, melyek a ló faji sajátosságira, a lóval kapcsolatos ismeretkörökre hangsúlyosan kitérnek, de már ekkor elkezdődik a lovagló tudásuk alapozása is. A képzésben részt vevőknek az első két félévben az órarendi órákon kívül kötelező gyakorlatokon kell részt venniük. Annak érdekében, hogy a 7. félév összefüggő szakmai gyakorlatát külföldön is eredményesen letölthessék a 2. félévtől – öt szemeszteren át – kiemelt óraszámban nyelvi / lovas szaknyelvi képzésben részesülnek.

lovaskepzes

A BSc szakon tanulók a harmadik szemesztertől két specializáció közül választhatnak, az első két félévben azonban együtt sajátíthatják el a díjugrató és lovastusa pálya építésének ismereteit, továbbá lovagló tudásuk megalapozása / bővítése is még együtt történik.

A “Lovassport menedzser” specializációt választók elsősorban tenyésztési ismereteiket bővíthetik, mindemellett a versenyszervezéssel, alternatív ló hasznosítással, lovasterápiával kapcsolatos ismereteket tanulhatnak részletesebben. A “Lovas edző” specializációt választók – órarendi alkalmak keretében – neves edzők irányítása mellett tovább tökéletesíthetik lovagló tudásukat, de megismerkedhetnek a lovaglásoktatás elméletével és gyakorlatával, valamint edzéselméleti ismereteiket is bővíthetik.

A hallgatók saját lovaikkal is részt vehetnek a képzésben. A Pannon Lovasakadémián 135 boksz, 3 fedeles lovarda, összesen 5000 m2 fedett pálya, 7500 m2 szabadtéri pálya várja a lovaikkal együtt érkezőket. Az oktatási épületek és az egyetemi kollégium szinte egybeépültek, a gyakorlati oktatás bázisául szolgáló Pannon Lovasakadémia pedig az egyetem főépületétől mindössze néhány száz méterre található.

A végzett hallgatók agrármérnöki diplomát kapnak, a specializáció megnevezésével. A képzéssel kapcsolatos részletesebb információk a 2014. évi Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban (www.felvi.hu), valamint a Kaposvári Egyetem honlapján (www.ke.hu) találhatók.

Bővebb információ: Dr. Bokor Árpád, szakfelelős (, tel.: 06-82/505-800, 2507-es mellék).

 

 

Facebook oldalunk

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.Magyar Mezőgazdaság Kft.Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Pannon LovasakadémiaMagyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfai SzarvasfarmKaposvárNemzeti Agrárgazdasági KamaraSomogyi Helyi Termék EgyesületDél-dunántúli Regionális Élelmiszer és Innovációs KlaszterMAGRO.HUSomogy HírlapAgroinform
© 2021 Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem • KÁN – Kaposvári Állattenyésztési Napok • Minden jog fenntartva!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat