Agrárünnep Kaposváron

A mezőgazdasági év fordulója, a pásztor ember számára a behajtás ünnepe ma már csak a népi szájhagyományok útján ismert. A földművelők és az állattartók mégis szívesen jönnek Kaposvárra a Szent Mihály-napi behajtás tiszteletére rendezett IV. Kaposvári Állattenyésztési Napokra. Sajnos a kiállítást idején is „sírtak” az égiek, de ennek ellenére közel 30 ezer ember volt kíváncsi a mintegy 1000 állatra és a 200 kiállítóra.

2010 tejelo szmarha 07

A Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovasakadémia, mint házigazda, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, mint szakmai irányító, és cégünk, a Magyar Mezőgazdaság Kft., mint szervező, igényes szakmai programokkal, és színes közönségprogramokkal rendezte meg a IV. Kaposvári Állattenyésztési Napokat, mely ettől az évtől felvette a Nemzetközi Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár nevet is.
A mintegy 40 hektár kiállítási területen idén külön pavilonban mutatkoztak be a Somogy Megyei Vállalkozási Központ segítségével horvát és magyar élelmiszeripari termelők.
A 20 kiállító nemcsak bemutatta, de meg is kóstoltatta portékáját a látogatókkal. Bort, mézet, sajtot és egy kupica pálinkát is megízlelhetett az érdeklődő.

2010 elelmiszerip kiall 11

A kiállítás díszvendége volt Horvátország, a kiállításra ellátogató horvát vendégek izelítőt adtak népzenéjükből, bemutatták néptáncukat igazi meleg, baráti hangulatot teremtve standjukon.
A IV. Kaposvári Állattenyésztési Napok idei kiemelkedő szakmai rendezvénye volt a „Lisszaboni Európa” című konferencia. Több, mint 100 szakember aktív részvételével, heves vitákkal és előremutató hozzászólásokkal vitatták meg a résztvevők hazánk állattenyésztését és a ránk váró soros uniós elnökség feladatait.
Természetesen ezúttal sem hiányzott a szakmai rendezvények sorából a Szent Mihály-napi Juhtenyésztési és a Húsmarhatenyésztési Fórum, ahol igen aktívan vettek részt a szakemberek.
Az állattenyésztési kiállítás egyik kiemelkedő programja a tenyészállat-bírálat melynek eredményeivel a díjkiosztó ünnepségen szembesülhettek a tenyésztők.

A szakmai programokon kívül számos, a nagyközönség számára is érdekes programot kínáltak a szervezők.
A helyszín különleges adottságát kihasználva, a több mint kétezer ember befogadására alkalmas Fedeles Lovardában került sor a kétórás lovas közönségprogram megtartására, amelyben ezúttal elsősorban lovas hagyományainkat elevenítettük fel.
Itt mérték össze tudásukat a szarvasmarha felvezetők és az országos agrár-felsőoktatású intézmények jövendő gazdászai is. A versenyen részt vevő öt csapat szakmai és az elméleti tudásán kívül például szalmabála görgetésben is összemérték erejüket. A gazdászverseny győztes csapata a Kaposvári Egyetem Állattudományi karának hallgatói lettek.
A több mint ezer állatot bemutató kiállítási területen idén nőtt az állattenyésztést kiszolgáló gépek száma is, örvendetes, hogy egyre több cég mutatja be gépeit, berendezéseit, eszközeit az állattartóknak.
A kiállítás szabad területén a vadas park közelében ebben az évben mintegy 40 trófeát bemutató kiállítást láthattott a közönség.
A külön meghirdetett „Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap” keretében megrendezett trófeakiállítás nemcsak a vadászoknak, de az érdeklődőknek is különlegességnek számított.

2010 vad halfozo bajnoksag 13

A 2010.évben elejtett trófeákat szervezett bírálati bemutató keretében mutatták be és értékelték a szakemberek.
A nap egyik kiemelkedő eseménye volt az I.Kaposvári Vad-és Halfőző Bajnokság, valamint a természet és vadfotós kiállítás is.
A főzésben a Kapos TV szarvaspörköltje lett az első, de a halászlét főző Magyar Mezőgazdaság Kft csapata is az előkelő második helyen végzett.

2010 dijkioszto 26

2010 lovas kozonsegprog 18

A IV. Kaposvári Állattenyésztési Napok különlegessége a vad és a nyúl simogató, ahol természetes környezetben barátkozhatnak kicsik és nagyok az erdő-mező lakóival.

A nagy állatbemutató téren is gondoltak a fiatal látogatóközönségre, hiszen volt kisboci, csacsi és az őshonos baromfifajtákkal is megismerkedhettek.
Mint minden szabadtéri kiállítás egyik legfontosabb eleme a szép idő. Sajnos ebben az évben csak két napig örülhettünk a jóidőnek de ennek ellenére reméljük mindenki jól érezte magát Kaposváron.
A Magyar Mezőgazdaság Kft., mint a kiállítás szervezője ezúton is szeretne köszönetet mondani a házigazda Kaposvári Egyetem, és a Pannon Lovasakadémia, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezetei képviselőinek, dolgozóinak, hiszen a IV. Kaposvári Állattenyésztési Napok sikere a közös munka gyümölcs volt.

Reméljük a kiállítók és a látogatók is már jövőre előjegyezték naptárukba a pásztorok ünnepét, a Szent-Mihály napot, hogy 2011-ben is együtt adjunk számadást a mezőgazdasági év fordulóján.

Facebook oldalunk

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.Magyar Mezőgazdaság Kft.Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Pannon LovasakadémiaMagyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfai SzarvasfarmKaposvárNemzeti Agrárgazdasági KamaraSomogyi Helyi Termék EgyesületDél-dunántúli Regionális Élelmiszer és Innovációs KlaszterMAGRO.HUSomogy HírlapAgroinform
© 2021 Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem • KÁN – Kaposvári Állattenyésztési Napok • Minden jog fenntartva!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat